Hakuna Matata

Nog steeds put ik inspiratie uit de musical de Lion King. Een geweldige en zeer indrukwekkende voorstelling. Het verhaal gaat over de jonge leeuw Simba, bestemd om koning over het dierenrijk te worden, zijn vader opvolgend. Maar hoe simpel dit lijkt, de leeuw heeft grote twijfel over zijn bestemming in het leven. Hij gaat op de vlucht. Hier ontmoet hij de twee wonderlijke figuren Timon en Pumba. Zij leiden een zorgeloos leven met als lijfspreuk “Hakuna matata”. Dit komt uit het Swahili en betekent “geen zorgen, wees gelukkig” (letterlijk vertaald “er zijn geen problemen”).

Als ik hier verder over nadenk, dan kom ik tot het inzicht dat dit eigenlijk ook iets is van het leven in het hier en nu. Want waar maak je je meestal zorgen om, dat is om iets wat is gebeurd (verleden), of om iets naar de toekomst toe. Iets waarvan je hoopt dat het niet gaat gebeuren, of waarvan je hoopt dat het juist wel gaat gebeuren.

Worstel jij met dingen uit het verleden of maak jij je steeds zorgen om de toekomst? En sjouw je dat week in week uit met je mee? Met mindfulness coaching en training kun je dit aanpakken. Hakuna matata! Er zijn geen zorgen, alleen de zorgen die jij maakt. Leer omgaan met tegenslagen in je leven, maar laat je leven er niet door bepalen. Jij zit aan het stuur. Jij bepaalt de koers. En bij tegenwind zal je moeten laveren, maar je komt er uiteindelijk wel.

Je leert weer met aandacht leven en genieten van wat er is. Accepteren van wat er geweest is. En als er obstakels op je pad komen, hoe je daar mee om kunt gaan.

En uiteindelijk zal je net als Simba, je weg vinden. Gebruik makend van jouw kwaliteiten.