Mindful in het leven staan

Mindfulness is met aandacht terug komen in het hier en nu. Weg van de automatische piloot, beter omgaan met stress en meer rust in je lichaam en mind. Je bewust worden van hoe je in het leven staat, wat het met je doet. Niet alleen met je verstand bezig maar weer leren voelen met je lichaam. Weg van vastgeroeste automatische reactiepatronen die je steeds brengen waar je niet wil zijn.

In dit programma gaan we hier mee aan de slag. Het is meer dan alleen maar een mindfulness training. We gaan kijken wat de zaken zijn waar jij tegen aan loopt, waar jij stress van krijgt en hoe zich dat uit. In parallel maak je kennis met mindfulness en gaat aan de slag met de bijbehorende oefeningen. Stap voor stap ga je je nieuwe inzichten en ervaringen in je dagelijkse praktijk brengen.

Tot rust komen, in aandacht leven en weer genieten

We leven in een gejaagde wereld. Alles lijkt snel, sneller, snelst te moeten gaan. We zijn allemaal druk, druk, druk. De tijd lijkt steeds sneller te gaan en voor je het weet is er weer een week, maand, jaar aan je voorbij gegaan! Ga maar eens na, wanneer heb jij nog echte momenten van rust in de hectiek van elke dag? Neem je wel eens een adempauze tijdens je werk?

Door het Internet, de wereldwijde communicatie en multimedia, worden we ook overspoeld met informatie en externe prikkels. Dit heeft een grote invloed op ons zowel geestelijk als lichamelijk. In dit programma gaan we werken aan de dingen waar jij last van hebt en ga je ontdekken wat mindfulness voor je kan betekenen. En we kijken samen hoe je mindfulness in je dagelijks leven kan gaan gebruiken. 

Hoe mindful sta jij in het leven? 

Sta eens stil bij onderstaande vragen. Het zijn de 8 factoren van mindfulness. Je kan deze handige checklist ook downloaden. Wil jij je ervaring delen? Ben benieuwd naar jou verhaal. 

Frisse blik

Kun je gebeurtenissen in je leven zien alsof ze voor het eerst plaatsvinden of weet je al meteen hoe het zal gaan? 

Niet streven

Zit je week vol met zaken die gedaan moeten worden en moet je dingen bereiken, of geef je jezelf tijd en ruimte? 

Niet oordelen

Heb je meteen je oordeel klaar over de mensen die je ontmoet, of krijgen ze de ruimte om anders te zijn dan je dacht? 

Geduld

Neem je de tijd voor jezelf, geef je een ander de tijd, of heb je steeds maar haast?

Acceptatie

Kun je het accepteren als iets gebeurt is, of denk je steeds, wat als...? 

Loslaten

Houd je je krampachtig vast aan zaken, mensen, dingen die moeten gebeuren, of kun je ook loslaten?

Vertrouwen

Ben je bang dat dingen vast verkeerd zullen lopen, dat mensen je in de steek laten, of heb je het vertrouwen dat alles uiteindelijk goed komt?

Compassie

Kun je mild zijn voor jezelf en de ander?
En? Hoe mindful sta jij in het leven?
Valt het mee, glimlach naar jezelf. Valt het je tegen? Glimlach dan ook naar jezelf; met dit inzicht kun je aan de slag gaan! En weet: mindfulness is ook eindeloos opnieuw beginnen; elk moment van je leven!