Tegenpolen in jezelf: van handicap naar kracht

Herken je dat? In de ene situatie ben je iemand die het voortouw neemt, die mee organiseert, een andere keer ben je meer een volger. Soms ben je lekker creatief en ongestructureerd bezig, lekker los uit de pols en andere keren verlies je jezelf in de meest onnozele details.

Tegenpolen in jezelf, het kan nogal eens ongemakkelijk voelen. De twee voorbeelden die ik gebruik zijn niet toevallig. Het zijn eigenschappen die ik in de loop van de tijd bij mezelf heb ontdekt. En verder heb ik gemerkt wanneer je last hebt van dergelijke tegenpolen in jezelf. Namelijk als slechts een van beide de ruimte krijgt, wanneer ze op het verkeerde moment inzet worden of als ze elkaar in de weg zitten.

Stel je voor. Je bent van origine heel erg creatief, maar groeide op in een omgeving die heel erg de nadruk legde op structuur en regels, dan kan het zijn dat je je aan bent gaan passen: Je creatieve ik werd onderdrukt en kreeg geen ruimte. En het gestructureerd zijn, dat je jezelf hebt aangeleerd om in je omgeving te “passen”, vormt je andere ik.

Hoe ga je hier nu mee om?

De eerste stap is het leren kennen van je tegenpolen. Je er van bewust worden dat ze er zijn. Misschien voelde je wel al in sommige situaties het ongemak maar wist je nog niet waar dat vandaan kwam. De tweede stap is acceptatie. Zeker wanneer een eigenschap is ontstaan als ‘coping mechanisme’, als jouw reactie om je te kunnen handhaven in een bepaalde situatie, dan is dat een lastige stap. De derde stap is het inzetten van je tegenpolen op het juiste moment, dus als kracht gebruiken!

Wil je meer hierover weten, of kun je wel wat hulp gebruiken, neem contact met me op. Ik help je graag verder.